മുളപ്പിച്ച ചെറുപയറിനെ കുറിച്ച് നിങ്ങള്‍ക്കെന്തറിയാം (Mung Bean Sprouts)!


(Method of sprouting, benefits and a lot more following in English)

പ്രഭാതത്തിലെ വ്യായാമത്തിനു ശേഷം മുളപ്പിച്ച ചെറുപയര്‍ കഴിക്കുന്നതില്‍ ഒരു രഹസ്യമുണ്ട്. ശരീരപോഷണത്തിനുള്ള വിറ്റാമിനുകള
ുടെ ഒരു കലവറ തന്നെയാണ് പ്രകൃതി അതില്‍ ഒരുക്കി വെച്ചിരിക്കുന്നത്. സ്റാര്‍ച്ച്, ആല്‍ബുമിനോയ് എന്നിവ യഥാക്രമം 54, 22 ശതമാനം വീതമാണ് ഇതില്‍ അടങ്ങിയിരിക്കുന്നു. ദേഹത്തിന്റെ ഓജസ്സിനും, കഫ-പിത്തങ്ങളെ ശമിപ്പിക്കുന്നതിനും രക്തവര്‍ദ്ധനവിനും ഈ ധാന്യം അത്യുത്തമമാണ്. നോത്രരോഗികള്‍ക്കും, മഞ്ഞപ്പിത്തം ബാധിച്ചവര്‍ക്കും നല്ലതെങ്കിലും വാതരോഗികള്‍ക്ക് ഹിതമല്ലെന്നാണ് കണ്ടെത്തല്‍. ഫാസിയോളസ് ഔറിസ് എന്ന ശാസ്ത്രനാമത്തില്‍ അറിയപ്പെടുന്ന ചെറുപയര്‍ ഇന്ത്യയിലെല്ലായിടത്തും കൃഷി ചെയ്യുന്നു. പച്ച, മഞ്ഞ നിറങ്ങളില്‍ കാണപ്പെടുന്ന രണ്ടുതരം ചെറുപയറുകളില്‍ മുന്തിയഇനമായി കണ്ടുവരുന്നത് ആഫ്രിക്കയിലാണ്. ദുഷിച്ച മുലപ്പാല്‍ ശുദ്ധിയാക്കാന്‍ 25 മില്ലി ചെറുപയര്‍ സൂപ്പ് ദിനവും മൂന്നുനേരം കഴിച്ചാല്‍ മതി. അതുപോലെ ഇതിന്റെ പൊടി താളിയായി ഉപയോഗിച്ച് കുളിക്കുന്നത് താരന്‍ മാറുന്നതിനും ശരീരകാന്തിക്കും ഗുണപ്രദമാണ്. ശിശുക്കള്‍ക്ക് ഉണ്ടാകുന്ന മൂത്രതടസ്സത്തിന് ചെറുപയര്‍, ചെമ്പരത്തിവേര് എന്നിവ ചേര്‍ത്ത ഔഷധം ഉപയോഗിച്ചു വരുന്നു. ചെറുപയറും, സമം ഉണക്കലരിയും കഞ്ഞിവെച്ച് പശുവില്‍ നെയ്യ് ചേര്‍ത്ത് കാലത്ത് വെറും വയറ്റില്‍ കഴിക്കുന്നത് നാഡീപിഴ സംബന്ധമായ രോഗങ്ങള്‍ക്ക് നല്ലൊരു ചികിത്സയാണ്. വിവിധ ജീവകങ്ങളുടെ സാന്നിധ്യമുള്ളതിനാല്‍ ശരീരപുഷ്ടിയും ബലവും പ്രദാനം ചെയ്യുമെങ്കിലും തടിച്ചവര്‍ ഉപയോഗം കുറയ്ക്കുന്നതാണ് നന്ന്. മുളപ്പിച്ച പയര്‍ കൊണ്ടുള്ള കഞ്ഞി, തേങ്ങയും അല്‍പം മധുരം ചേര്‍ത്ത് കഴിക്കുന്നത് ഹൃദ്രോഗികള്‍ക്ക് ഫലം ചെയ്യുമെന്ന് കണ്ടുവരുന്നു. പനി ശമിപ്പിച്ച് ശരീരതാപം ക്രമീകരിച്ച് പിത്ത-അമ്ള രോഗങ്ങളെ ഭേദമാക്കുന്നതിലും ഇതിന്റെ വിവിധ വിഭവങ്ങള്‍ ഗുണകരമാകുന്നു. നാട്ടില്‍ പുറത്തെ പുട്ടും ചെയര്‍പയര്‍ കറിയും ആര്‍ക്കാണ് ഇഷ്ടമില്ലാത്തത്. ഇതിന്റെ പായസകൂട്ടുകളും കേമം തന്നെ.


Mung Bean Sprouts

Nutrition Information And Facts

The health benefits of beans
are at its peak when sprouted.


It has amazing nutritional/health benefits. The health benefits of bean sprouts are tremendous as they are rich with proteins, enzymes, moisture, vitamins and minerals. Sprouting increases the digestion.


Mung beans are rich in the following nutrients :

• protein
• vitamin C
• folic acid or folate
• iron
• zinc
• potassium
• magnesium
• copper
• manganese
• phosphorus
• thiamine

**************************
Health Benefits in brief:

Anemia
Cardiovascular health
Constipation
Hair and nail fragility
Liver health
Menopause
Skin anti-aging effect
Stress and tiredness

(Health benefits in details following..)

******************************

How to sprout the Mung Bean? The same procedure can be adopted for sprouting all kind of beans like garbanzo, pinto, black bean etc. In the Indian Ayurvedic approach to health, Mung Beans are one of the most cherished foods. The amazing biochemical process of sprouting, transforms this seed with a number of significant health benefits into a "Super food". The sprouting process makes Vitamin C available which is not found in the seed.


Ingredients:

Mung bean
Water
Muslin Cloth
Wide bowl for sprouting


Method :

1. Wash the dried Mung bean, remove the dirt and stone if any.
2. Soak them for at least 8 hrs (preferably overnight) in about 3 times the water.
3. Next morning drain them off completely using a colander.
4. Once they are drained completely, put them in the muslin cloth.
5. Loosely tie them and keep in the big bowl and close with the lid.
6. Keep them in the dark place for 8 hrs. (Preferably overnight)
7. You will get beautifully sprouted bean the next morning...

Enjoy them raw or in salads..for your healthy diet.


Note:

Here are few things you should keep in mind for successful sprouting...

1. Select good quality Bean.
2. Make sure the water is drained completely after the soaking process. (but little moisture is ok)
3. Use only the muslin cloth to tie the bean. (Don't use a thick cloth)
4. The bean has to be soaked minimum of eight hours, less hours of soaking will not yield good sprouts.
5. If you’re sprouting Garbanzo, pinto or black beans which are bigger in size than the Mung bean, keep it in dark place for extra 4 to 5 hours.
6. Do not open the bowl often while it is in the process of sprouting.

************************************
Health Benefits

Sprouts from all beans and/or seeds are so high in highly digestible nutrients, vitamins and minerals that can be considered true multi-ingredient natural supplements. However, here we will focus on the health benefits of mung bean sprouts, which are the most commonly consumed sprouts all over the world and the most studied by researchers.

Anemia:

Mung bean sprouts (as well as other types of bean sprouts) are rich in iron, which play a key role in the synthesis of hemoglobin, the protein found in red blood cells. They are also particularly high in vitamin C, which enhances the absorption of iron from the intestine, thereby helping prevent or treat anemia caused by iron deficiency.

Cardiovascular health:

When associated with a low intake of saturated fats (found in meat, poultry and dairy products), the regular consumption of mung bean sprouts can help reduce the blood levels of LDL-cholesterol due to its content in fiber and lecithin. This effect is beneficial to the heart and vessels, since it helps prevent the development of atherosclerosis, the most common cause of cardiovascular disease.

Constipation:

Due to their high content in fiber, mung bean sprouts can help improve intestinal motility and relieve the signs of constipation.

Hair and nail fragility:

Hair and nail fragility is often the result of certain nutritional deficiencies, especially proteins, vitamins and zinc. Mung bean sprouts contain high amounts of all these nutrients in a readily available form, and hence they are particularly helpful in preventing and treating hair and nail problems.

Liver health:

Mung bean sprouts are an excellent source of lecithin which, besides lowering blood cholesterol levels, helps reduce liver fat, thereby preventing fatty liver, a common liver condition that can result in liver dysfunction.

Menopause:

Mung bean sprouts are rich in phytoestrogens, which have a weak estrogen-like activity. That’s why they can help relieve many symptoms associated with menopause (such as hot flashes and heart palpitations), which are the result of decreased estrogen levels. Phytoestrogens found in mung bean sprouts are also effective in counteracting menopause-related osteoporosis.

Skin anti-aging effect:

It has been shown that phytoestrogens found in mung bean sprouts act on certain estrogen-receptors found in the skin, stimulating the synthesis of hyaluronic acid, collagen and elastin, which are vital components of the skin’s structure. Therefore, the regular consumption of mung bean sprouts can help prevent many age-related skin changes, including elasticity and moisture loss.


Stress and tiredness:

Mung bean sprouts are a source of readily available energy and other nutrients which are particularly helpful in fighting the signs and symptoms of mental and physical stress and tiredness.


Nutritional Benefits

Bean sprouts are a true concentrate of energy and nutritive principles. Unlike ripe vegetables, whose nutritional value progressively decreases after they have been harvested, bean sprouts retain their nutritional properties until consumed.

Bean sprouts have the richest source of amino acids (for protein), vitamins and minerals, and also contain a good amount of fiber. They contain all types of vitamins (A, B, C, D, E and K), folic acid and are an excellent source of iron, potassium, calcium, phosphorous, magnesium and zinc.

Other nutritional benefits vary depending on the type of sprout. It is interesting to note that mung bean sprouts contain estrogen-like phytochemicals, called isoflavones, which are responsible for some of the many healthy proprieties of these sprouts.

***************************************

Consumption Tips

Most sprouts can be eaten raw;
if cooking them, sauté very lightly or just a quick blanch or light steam. Do not overcook. Whether raw or cooked, bean sprouts can be used in a variety of dishes, including appetizers, salads, side dishes and snacks.

They can be juiced, as well but usually added to other vegetable juices. To get used to their flavor, it is better to start with a handful of sprouts added to other green juices and then increase the amount depending on your taste.

***************************************
Caution

Commercially produced raw sprouts have been associated with food-borne illnesses as the high levels of moisture and heat generated during the sprouting process may have been conducive to the growth of bacteria.

Always ensure that sprouts are kept at refrigerator temperature. Throw away sprouts that smell, have turned dark or are slimy. Rinse sprouts thoroughly with water before consumption.

Some people are allergic to the proteins found in certain legumes or legume sprouts, and hence they are recommended not to consume them at all
TAg bn SHARE

No comments: